Sicília. Cor de foc i pell de cendra


Del 26/12/2022 al 03/01/2023
9 dies
per persona 1670 Llista d'espera
 • Del 26/12/2022
  al 03/01/2023
 • 9 dies
 • Regions d'Europa
 • Avió
 • Clàssic
 • Arqueologia
 • Història

 • Xavier Vidal

Descripció

Sicília. Cor de foc i pell de cendra

Temples, ciutats i volcans. A Sicília, ressurt la natural gentilesa que amb plena espontaneïtat fan palesa els seus habitants i també el seu tarannà independent i maliciós que els caracteritza. Açò és atribuïble al fet que aquesta illa ha estat envaïda un fum de vegades amb la consegüent influència d’àrabs, normands, catalans, espanyols, francesos... Més que els monuments, altament interessants, el que més en crida l’atenció és l’atmosfera, el xoc violent de contrastos; magnífiques esglésies, edificis en ruïnes, palaus bellíssims... a més de l’animada vida dels barris populars, els mercats, els atzucacs..., en fi, tot plegat, podríem dir que Sicília és un tros del País Valencià, tot just al bell mig de la Mediterrània.

Inclou

 • Assegurança de viatge
 • Itinerari en Bus
 • Guia FPR
 • Hotel i desdejuni
 • 4 Mitjes Pensions
 • Avió

Inscripcions

  Inscripcions obertes des del 29/07/2022

Opcions

 • Habitació individual + 310 €
 • Assegurança cancel·lació + 45 €

Guia

Ens acompanyarà:

Xavier Vidal
Arqueòleg i investigador.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 1670 € + 86 € de taxes


Programació

26 desembre. La Ciutat Negra.

Eixida des de València (Nuevo Centro) a les 07.00h. Trasllat a l’aeroport del Prat. Vol directe; Barcelona - Catània. Trasllat. Hotel a Catània. 3 nits. Sopar.

 

27 desembre. Taormina.

Visitarem, en primer lloc, Taormina, enfilada en un promontori que domina el mar, on els grecs de Naxos van venir a establir-se després de la destrucció de la seua ciutat. Va ser en aquest entorn excepcional de figueres, cítrics i baladres que al segle III aC es va aixecar el teatre grec, que després va ser refet en gran part pels romans. Des dels seus graons, la mirada abraça la sumptuosa panoràmica de la piràmide de l'Etna i la costa Jònica fins a Calàbria. Ja en l'època normanda, Taormina es va convertir en una ciutat amb un comerç de primer ordre. Passejarem pel seu centre medieval conservat. El Duomo del segle XIII té la silueta emmerletada i el sever encant de les catedrals normandes, mentre que la porta de Catània ens recorda, amb el seu emblema de la casa d'Aragó, que Taormina va ser l'aliada d'aquesta última durant les Vespres sicilianes de 1282. Sopar.

 

28 desembre. Vil.la romana de Casale. Catània

Visita de la famosa Vil·la Romana de Casale a Piazza Armenina, grandiós conjunt d’edificis construïts al segle III destinats a residència de camp. Recoberta de mosaics policroms excepcionals, tant per la seua qualitat estètica com per la inventiva dels temes i que segurament es va realitzar per una escola de mosaïcistes vinguts del nord d'Àfrica. Escenes de captura d'animals exòtics per al circ romà se succeeixen en el menjador dels dotze treballs d'Hèrcules així com el famós de les celebèrrimes dones esportives amb els "biquinis" moderns. Tot seguit ens desplaçarem a Catània, ciutat bastida als peus de l’Etna, negra de color i alegre de sentiment.

 

29 desembre. Els Grecs i el mar. Siracusa

L'Illa d'Ortígia va ser el nucli fundacional de Siracusa. La ciutat prospera i s'estengué ràpidament sobre la Terra Ferma. Després de travessar l'antiga àgora que servia de nus d'unió amb Ortígia i els nous barris arribarem al parc arqueològic que conserva les ruïnes de l'antiga Neapolis. El seu teatre és un dels més grandiosos del món grec després dels treballs d'engrandiments fets al segle III aC avant J.-C. per Hieró II. Vorem les pedreres siracusanes d'on es va extraure la pedra que servia a la construcció de la ciutat i que també va ser utilitzat com a presó. Gràcies a l'acústica excepcional la gruta s'anomena l'orella de Dionís, perquè s'escoltaven les converses dels presoners cartaginesos capturats després de la batalla d'Himera. Dinar. A la vesprada temps lliure a l’illa d’Ortigia, un dels llocs més bonics i encantadors de Sicília o podrem trobar al palazzo Belloto una Anunciació d’Antonello de Messina. Hotel a Noto.

 

30 desembre. Noto. Ragusa.

La graciosa ciutat de Noto- patrimoni de la humanitat- va ser completament reconstruïda després d'un gran terratrémol amb un plànol octogonal al voltant d'un eix principal combinat amb tres places que segueixen la inclinació natural del lloc. Noto pareix un teatre de pedra amb escales que porten a encreuaments subtils,"puttis" burlescos, quimeres i grifos suspensos als balcons, tots fets amb una pedra rosada que a la posta de sol pren reflexos daurats. Tot seguit anirem a Ragusa, - patrimoni de la humanitat- acinglada entre barrancs i les vessants de les muntanyes de carrers i places empinades. La façana de la catedral és una de les més belles d’Itàlia. Hotel a Agrigento. Sopar.

 

31 desembre. La Vall dels Temples.

La vila que els grecs anomenaren Akragas no cessà d'engrandir el seu territori a expenses del poble indígena dels Sicans que acabà per ser sotmès. Sota el regnat del tirà Theró, aliat de Geló de Siracusa, s'aconseguí una victòria decisiva contra Cartago en el 480 aC. Començà l'extraordinari esplendor arquitectural que va vore néixer Agrigent, "la més bella de les viles dels mortals", segons el poeta grec Píndar. Visita a la zona arqueològica de la vall dels temples d’Agrigento, cal destacar-hi l’imponent Temple de la Concòrdia. Tot seguit ens traslladarem a Palerm. Sopar de Cap d’Any. Hotel a Palerm 3 nits.

 

1 gener. Segesta. Palerm

El primer dia de l'any visitarem el temple de Segesta. Si la ciutat de Segesta no va ser mai greca, el poble indígena dels Elimes, al qual pertanyia fins a la conquesta romana, va ser profundament hel·lenitzat. Els vestigis del temple dòric són d'una gran elegància. Magnífiques les trenta-sis columnes del seu peristil que es dibuixen en un paisatge bucòlic que a penes hi ha canviat des del 431 aC. Tornarem a Palerm per començar un passeig pel centre de la ciutat on anirem descobrint la capital Siciliana: La catedral, la plaça dels quatre cantons, la Martorana, etc.

 

2 gener. Palerm. Monreale

Sobre el mont Caputo la xicoteta ciutat de Monreale domina la fèrtil vall de la Conca d'Oro amb els camps d'oliveres, tarongers i ametlers. L'abadia benedictina de Santa Maria la Nova va ser fundada en 1174 pel rei Guillem II. La catedral -patrimoni de la humanitat- és una síntesi perfecta de l'austeritat de les esglésies normandes fortificades i una decoració amb influències orientals evident sobretot en l'absis. La Porta Regia en bronze esculpit obri les portes cap a l'interior en forma de creu llatina revestit de mosaics bizantins sobre fons d'or. Tot el conjunt està dominat per un Crist pantocràtor magnífic que cobreix tot  l'absis. Tornarem a Palerm per continuar la visita. Hui descobrirem el Palau dels Normands- patrimoni de la humanitat-. Aquest veu el seu origen en els llunyans temps de la colonització fenícia. El Qasr àrab construït al segle X va ser transformat pels normands en luxós palau reial, centre neuràlgic del poder. Va ser oblidat durant la dominació angevina i de la Corona d'Aragó, però en època del vi-reis espanyols i borbònica recuperà el seu ús. Actualment, és el lloc de reunió de l'assemblea de la regió Autonoma de Sicília. La capella palatina, de 1130, després del coronament del primer rei normand Sicília Roger II, és particularment cèlebre per la seua decoració fastuosa, sobretot els seus mosaics.

 

3 gener. Tornada.

Trasllat a l’aeroport. Vol a directe Palerm - Barcelona. Trasllat a València. Arribada a València cap a les 20 hores.Visitarem