De Valdeolea a la Liébana. Romànic del nord de Palència i Cantàbria.


Del 08/10/2020 al 12/10/2020
5 dies
per persona 580
 • Del 08/10/2020
  al 12/10/2020
 • 5 dies
 • Història
 • Bus
 • NOVETAT
 • Arquitectura

 • Xavier Vidal

Descripció

De Valdeolea a la Liébana. Romànic del nord de Palència i Cantàbria.

L'antic regne de Castella, en la seua àrea fundacional, gaudeix d'un patrimoni cultural romànic de primera magnitud en Europa. Aquestes valls i muntanyes que veieren les guerres càntabres, foren pas obligat per als romans cap a les terres del nord. Per ser zona fronterera sofrí invasions i saquejos i en ja en època musulmana quedaren despoblades. Als albors del segle XI tornà a ser habitada per monjos procedent de la veïna Liébana. El rei Alfons IX va unir els comtats de Pernía, La Liébana i Cervera en una nova merindad encapçalada per Aguilar. És aquesta comunitat històrica que unia els territoris que hui formen part de Castella i Lleó i Cantàbria la que anem a visitar. El nostre fil conductor seran les esglésies i ermites romàniques, veritables joies ocultes al món a cavall entre aquests dos territoris d'una magnètica bellesa i que quan arriba la tardor despleguen tota la gama dels ocres, rojos i daurats.

Inclou

 • Assegurança de viatge
 • Hotel i desdejuni
 • 3 Mitjes Pensions
 • Guia FPR
 • Itinerari en Bus

Inscripcions

  Inscripcions obertes des del 21/07/2020

Opcions

 • Habitació individual + 70 €
 • Assegurança cancel·lació + 15 €

Guia

Ens acompanyarà:

Xavier Vidal
Arqueòleg i investigador.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 580 €


Programació

A causa de l'actual situació pel Covid19 i de l'antelació amb la qual es realitza el programa, les visites poden sofrir canvis

 

8 octubre. València - Muntanya palentina.

Eixida des de Nuevo Centro a les 16.00h. Sopar en ruta. Hotel a Aranda de Duero.

 

9 octubre. Romànic del Pisuerga.

El riu Pisuerga naix en les muntanyes de Peña Labra i la Serra d'Hijar i es despenya cap al sud travessant la comarca de la Pernía i de Campoo. És al seu si on trobarem una quantitat d'esglésies i ermites romàniques d'una gran bellesa, solitàries i indiferents al temps. Són el cor de les Bíblies Pintades. En el nostre recorregut en visitarem algunes d'elles. La de Santa Eulalia a Barrio de Santa Maria és una meravellosa mostra d'aquell primer art romànic. Destaca l'absis així com les pintures dels turments de l'infern i pantocràtor, ambdues del segle XIII.  En un paisatge insòlit Villaespinoso de Aguilar té una ermita del segle XII amb inspiració militar, encara que la portada i torre són del segle XI. A Matamorisca l'església de San Juan Bautista presenta pintures del "Mestre de San Felices" obra tardogòtica. Dinarem a Cervera del Pisuerga, capital incontestable de la vall i que gaudeix de gran quantitat de restaurants on degustar la millor gastronomia castellana .Acabarem visitant la Col·legiata de San Salvador de Cantamuda, fundada per la contesa de Castella Doña Elvira al segle XI. Obra de gran harmonia i amb la seua espadanya també romànica. Hotel rural a Fuentes Carrionas. 3 nits. Sopar.

 

10 octubre. Romànic de Valdeolea i una incursió Cantàbrica.

En la muntanya palentina i el sud de Cantàbria hi ha una sèrie d'esglésies romàniques o reconstruïdes durant el final de l'edat mitjana que conserven abundants pintures murals del taller del Mestre de San Felices, allà pel segle XV. Són pintures d'un caràcter popular i didàctic amb elements -com les armadures o el vestuari- propis d'aquestes dates.El poble de San Cebrián de Mudá serà el primer que visitarem. L'església dedicada a "San Cornelio y San Cipriano" d'origen romànic va sofrir importants transformacions al final de l'edat mitjana. Destacarem les pintures murals que es descobriren l'any 1969 on trobem cicles de la Nativitat, l'Epifania, la Matança dels Inocents, etc. Entrarem al sud de Cantàbria per admirar la Col·legiata de San Pedro de Cervatos. D'ella destaca la portada amb el timpà així com els dentells amb iconografia de caràcter eròtic i pecaminós. Dinarem a Reinosa populosa vila càntabra.  A la vesprada visitarem l'església de Santa Olalla, que és una altra "Bíblia pintada." Sopar.

 

11 octubre. La Liebana. - Cantabria -

Enclavada en els pics d'Europa, aïllada de la resta de Cantàbria i de difícil accés, la comarca de la Liébana té pel seu caràcter un dels patrimonis culturals més interessants del nord d'Espanya. Visitarem la regió detenint-nos al port de Piedrasluengas, amb meravelloses vistes. El nostre recorregut ens portarà a gaudir d'alguns dels monuments més interessants com Santa Maria de Piasca un dels millors exemples del romànic cantàbric.Santa Maria de Lebeña és una exepció, ja que és mossàrab. El Monestir de Santa Toribio i el bellíssim poble de Potes on gaudirem de la gastronomia "lebaniega" com el famós "cocido" o els populars "canónigos". Un "orujo lebaniego" ens ajudarà a fer la digestió. Sopar.

 

12 octubre. Moarves de Ojeda

De tornada a València ens detindrem davant l'espectacular façana de l'església de "San Juan Bautista de Moarves de Ojeda" amb un apostolat que res té a envejar a l'església de Sant Jaume de Carrión de los Condes. Arribada a València a última hora de la vesprada.Visitarem