Abruços. Romànic interior. La Itàlia secreta.


Del 09/10/2023 al 15/10/2023
7 dies
per persona 1490 Llista d'espera
 • Del 09/10/2023
  al 15/10/2023
 • 7 dies
 • Regions d'Europa
 • Natura
 • Avió
 • NOVETAT
 • Arquitectura

 • Vicent Climent

Descripció

Abruços. Romànic interior. La Itàlia secreta.

Fil-per-randa inicià fa uns anys un cicle de viatges per descobrir l'art romànic a Europa. L'Alvèrnia i el Poitou a França són dos dels ja mampresos. Ara vos presentem a Itàlia els Abruços- Abruzzi en italià-. Aquesta regió al límit de l'antic regne de Nàpols i frontera amb els Estats Pontificis, muntanyós i remot en aquells temps, va sumar al seu patrimoni d'època romana una quantitat d'esglésies romàniques i d'abadies de primer ordre. El romànic de l'Abruço és peculiar i fascinant. Les seues xicotetes esglésies, aïllades, amb meravelloses decoracions vegetals i florals; els ambons i cimboris dels més bells d'Europa i els frescos que decoren amb una esplendor inusual els interiors són les característiques que defineixen aquesta època de l'art al centre d’Itàlia. Però a més no hem oblidat el paisatge. Els Apenins, serralada que forma una espina dorsal a la península itàlica serà recorreguda visitant els indrets que donen perspectiva a aquesta terra indòmita. Si cap més arribarem a l'Adriàtica on la regió canvia de perspectiva i es mostra marítima, de clima temperat on destaquen els trabucchi, cases antigues de pescadors al mar, ara majoritàriament restaurants on assaborir els deliciosos "frutti di mare". Un viatge fet a mida per a qui estima aquesta Itàlia insòlita i secreta.

Inclou

 • Vols internacionals
 • Itinerari en Bus
 • Assegurança de viatge
 • Hotel i desdejuni
 • 3 Mitjes Pensions
 • Guia FPR

Inscripcions

  Inscripcions obertes des del 09/03/2023

Opcions

 • Habitació individual + 220 €
 • Assegurança cancel·lació + 45 €

Guia

Ens acompanyarà:

Vicent Climent
Història de l'Art.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 1490 € + 40 € de taxes


Programació

9 octubre. L’Aquila.

Concentració a les 07.30h a l’aeroport de Manises. Vol directe València-Roma. En arribar a Itàlia anem cap als Apenins on tenim l'hotel cada dia a L'Aquila. Dinarem de camí i tindrem un tast de la capital dels Abruços visitant la joia de la ciutat: Santa Maria de Collemaggio. Va ser un eremita Pietro dit del Morrone qui de tornada de França cap a la seua terra li s'apareix la Verge que vol una basílica en el seu nom, cosa que fa. Anys després i per sorpresa divina és nomenat Papa de Roma amb el nom de Celestí V sent coronat en aquesta mateixa basílica. Després anirem a l'hotel al centre de L'Aquila a la que li dedicarem un passeig. 6 nits. Sopar.

 

10 octubre. Gran sasso - Campo Imperatore - Rocca Caláscio.

Farem una excursió per conèixer el millor als voltants del Gran Sasso. Aquesta mola impressionant dividix la península en dues parts, la vessant tirrena i l’adriàtica. El seu cim és el Corno Grande. Descobrirem les muntanyes amb màgiques vistes recorrent el Campo Imperatore. És un altiplà entre les muntanyes i els italians el coneixen com el "Xicotet Tibet". El final de la carretera ens porta als peus del Refugi Duca dei Abruzzi. Continuarem en el descobriment dels Apenins cap a Roca Calascio on dinarem. En acabar tot tornem a L’Aquila. Sopar.

 

11 octubre. D’Alba Fucens a Sulmona.

L'antiga ciutat d'Alba Fucens, fundada l'any 303 pels legionaris romans, es trobava a la vora de la Via Valèria. Durant l'època imperial se sap què devia ser de gran importància per la quantitat d'inscripcions trobades. Fins al segle XX no es van iniciar les excavacions que portà a terme l'acadèmia belga de Roma. Començarem el dia visitant les ruïnes d'aquesta ciutat romana. El que va ser temple romà dedicat a Apol·lo ara és una església romànica: San Pietro in Albe. La joia romànica de hui s'anomena Santa Maria in Valle Porclaneta. És un dels tresors del romànic dels Abruços amb influències àrab-hispàniques, bizantines i longobardes. El cimbori, l'iconòstasi i l'ambó del artista anomenat Rosciolo són de les més belles obres d'escultura romànica al país. Dinarem a Sulmona. Amb el nostre guia anirem desgranant els principals indrets de la xicoteta ciutat: l'aqüeducte, la plaça Garibaldi, les esglésies totes bellíssimes. Sopar.

 

12 d'octubre. De la Màrsica a l’Adriàtic. Els Trabucchi.

En els anys setanta del segle XX una nova autopista va obrir aquestes valls aïllades a la resta d'Itàlia. Abans va ser una terra marginal, terrenys de grans pastures d'altura, valls fèrtils i camps de cereals, rebost  d'aquella antiga Roma. L’aïllament ha contribuït eficientment a que valls i muntanyes d'aquesta part dels Abruços conserven els monuments, nuclis medievals, complexos religiosos i castells feudals que són tot un desplegament de la memòria del passat. El recorregut per la vall del riu Pescara és un descobriment d'art i arquitectura medieval amb obres mestres que pel lloc on es troben han escapat del turisme de masses. Ens anirem aturant en els indrets més interessants: San Clemente a Casauria, Santa Maria Arabona,  i acabant dinant en un Trabocco. La costa adriàtica dels Abruços és generalment poc profunda, allí es desenvolupen els "trabuco" espècie de cabana de fusta dins l'aigua on se subjectaven les xarxes i canyes de pesca.

 

13 octubre. La Vall de l’Aterno-Bominaco.

A prop de l'Àquila es troben dues esglésies imprescindibles d'aquesta ruta romànica: l'oculta San Pietro ad Oratorium, austera, es creu fundada al segle VIII pel rei llombard Desideri. L'obra actual, però és del segle XII així com els frescos. El cimbori del segle XIII, fabulós. A prop trobem Bominaco, poble d'altura, de vents frescos, nítids. Allí es manifesten dues de les obres romàniques més belles dels Abruços: Santa Maria Assunta -segle XI- i San Pellegrino, la capella sixtina del romànic de l’Abruço, una meravella artística per les seues pintures al fresc.

 

14 octubre. Vall de les Abadies. Atri.

De l'Àquila a la mar Adriàtica es va construir una còmoda autopista que amb un túnel de deu kilòmetres comunicà una part de l'altre dels Apenins facilitant extremadament la comunicació. En eixir d'aquest trobem una vall deliciosa, ja marítima: la vall de les Abadies. Farem un recorregut que els amants de l'art romànic no podran oblidar per la quantitat i qualitat de peces brillants que aquest estil medieval ha deixat: Santa Maria di Ronzano, i San Clemente al Vomano. Aquesta ruta de meravelles té com destí Atri. Aquest poble de poc més d'onze mil habitants es troba en una posició panoràmica i conté una fascinant catedral del segle XII, romànica. És ací on dinarem. Després tornarem a L’Àquila.

 

15 octubre. Visita extraordinaria a “Ostia Antica”.

Òstia era el port de l'antiga Roma i constituïx un dels descobriments més agradables a prop de la ciutat eterna. Retirat ara del mar quatre quilòmetres, li farem la visita extraordinària a les monumentals restes entre xiprers i pins, a la vora de la Mediterrània. Ja que el lloc és immens seleccionarem les restes més interessants del monumental complex portuari i la vila que s'aixecava a la seua vora. Després de dinar anirem a l’aeroport de Roma per tornar a València.



Visitarem