Àlaba i el Comtat de Treviño. Una ruta del romànic.


Del 15/03/2019 al 19/03/2019
5 dies
per persona 460
 • Del 15/03/2019
  al 19/03/2019
 • 5 dies
 • Història
 • NOVETAT
 • Bus
 • Arquitectura
 • Allotjament i desdejuni

 • Toni Rodrigo

Descripció

Àlaba i el Comtat de Treviño. Una ruta del romànic.

L’any 1161, el rei Sanç VI de Navarra fundà la vila de Treviño, a la comarca que s’anomenava Uda. Aquesta fundació es va fer per a consolidar la frontera del regne amb Castella, que començava a imposar la seua hegemonia a la Península. Va ser l’any 1200 quan aquest territori, encara senyoriu, passà a la corona de castellana. En l’actualitat és un enclavament de la província de Burgos dins d’Euskadi. Tant el territori d’Àlaba com el de Treviño han conservat un patrimoni romànic de primer orde amb una quantitat d’esglésies i ermites emmarcades en un paisatge de bellesa discreta i acurada. No oblidarem en aquesta ruta conéixer la ciutat de Vitòria-Gasteiz, polsant la seua vida així com el famós tapeo.

Inclou

 • Allotjament i desdejuni.
 • Guia FPR
 • Itinerari en Bus
 • Assegurança de viatge
 • Hotel

Inscripcions

  Inscripcions obertes des del 26/09/2018

Opcions

 • Assegurança cancel·lació + 15 €
 • Habitació individual + 150 €

Guia

Ens acompanyarà:

Toni Rodrigo
Dissenyador gràfic i Història de l'Art.

Preu

El preu d'aquest viatge és de 460 €


Programació

15 març. Eixida a Vitòria

Eixida a les 16.00 h des de Nuevo Centro. Sopar lliure en ruta. Trasllat a Vitòria. Hotel a Vitòria. 4 nits.

 

16 març. Vitòria. La capital serena

Fa més de 100.000 anys que l’home començà a habitar aquestes terres. La història ens diu que rei de Navarra, Sanç el Savi, va fer emmurallar el llogaret de Gasteiz, i el va rebatejar amb el nom de Victòria, després Vitòria. Un recorregut matinal ens portarà a conéixer els principals indrets de la ciutat: la plaça de la Virgen Blanca, la catedral de Santa María la Vieja, el palau de Bendaña, o la plaça del Machete. A la vesprada, descobrirem, en el camí de Sant Jaume basc, el santuari d’Estíbaliz.

 

17 març.  Gaceo Alaitza, Antoñana, les joies de la Llanada

Eixirem cap a ponent per anar a descobrir les pintures murals gòtiques de San Martín de Tours, a Gaceo –expressiva catequesi mural– i  Ntra. Sra. de la Asunción, a Alatiza.  Farem una passejada des del poble d’Araia per descobrir l’ermita de San Juan de Amamio –s. XII–. Ens aturarem en la capital de la Llanada Salvatierra/Agurain per gaudir de la plaça del poble i dels seus restaurants. A la vesprada, passejarem pel poble d’Antoñana, que ha conservat intacta l’estructura medieval.

 

18 març. El Comtat de Treviño

Començarem la ruta per la joia del romànic del comtat: la Purísima Concepción a San Vicentejo –s. XII–, obra mestra del romànic burgalés. Continuarem recorrent el comtat i ens detindrem a Uzkiano, en què podrem veure una església amb dues portades romàniques. Després, Aguillo, per veure la portada de San Pedro amb unes arquivoltes fascinants. Dinarem a Treviño. Fundada l’any 1161, la capital del comtat té un traçat de tipus medieval format per edificacions d’arquitectura civil, tant d’índole popular com senyorial. Farem una passejada per conéixer-la, i ens aturarem en l’església romànica de San Pedro Apóstol, amb portada tardoromànica. A la vesprada, al minúscul San Martín de Zar gaudirem d’El Salvador, d’un romànic campestre. En acabant, anirem cap a Markinez, on una altra curta passejada ens portarà a la bellíssima església de San Juan –1226–, que conserva la pedra fundacional.

 

19 març. In vino veritas. Laño i Haro

Les Gobas de Laño i Santorkaria són unes coves artificials d’origen eremític que estarien habitades allà pel segle V i que el pas del temps les va convertir en un poblat troglodita. És per això que se les coneix com la Capadòcia Alabesa. Farem una caminada per poder visitar-les. Després anirem cap a Haro, capital del vi i de la gastronomia de la comarca. Ací farem una passejada pels principals indrets de la ciutat: la plaça de la Paz, amb el tradicional quiosc, l’església de San Tomás, etc. Arribada a València a les 20:00 hores.Visitarem